Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lukiolaisen näkökulma: "Euroopan unioni ei ole unohtanut nuoria, joten miksi nuoret unohtaisivat sen"

Äänestäminen on etuoikeus, jota en jättäisi käyttämättä. Toivottavasti mahdollisimman moni ajattelee samoin, kirjoittaa Yle Uutisluokan Liinu Nieminen.

Kuvassa lukiolaistyttö.
Katja Stolt
Yle Uutisluokka

Saan tänä vuonna äänestää ensimmäistä kertaa eurovaaleissa. Se on hieno mahdollisuus vaikuttaa asioihin, jotka koskettavat koko maailmaa. Euroopan unioni vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme, joten miksi me emme vaikuttaisi siihen äänestämällä.

Parlamentti on ainoa Euroopan unionin toimielin, joka valitaan vaaleilla. Sekin tapahtuu vain viiden vuoden välein. Yhden päivän viidessä vuodessa ei uskoisi tuntuvan kovin raskaalta. Sitä paitsi vaalit ovat toukokuun lopulla: kaunein mahdollinen aika äänestää!

Viime vaaleissa Suomessa vain 10 prosenttia 18–24-vuotiaista nuorista äänesti. Kuluneella kaudella unionin budjetissa on kuitenkin huomioitu nuoret ja kansainvälisyys esimerkiksi Erasmus+-projektin muodossa. Mepit tekivät myös kovasti työtä saadakseen rahoituksen interrail-passeille. Passeja jaettiin unionin 18-vuotiaille jäsenille niin paljon kuin niitä riitti. Unioni ei ole unohtanut nuoria, joten miksi nuoret unohtaisivat sen.

Suurin este saattaa äänioikeutetuille olla se, että ei tiedä, ketä äänestää. Suomesta tulevat ehdokkaat jakautuvat seitsemään ryhmään sen mukaan, mikä on lähimpänä oman puolueen arvoja. Joku saattaa haluta jäädä myös puolueiden ulkopuolelle. On tärkeää, että äänestäjillä on tietoa puolueista ja niiden arvoista. Se saattaa auttaa hahmottamaan, kuka on itselle paras ehdokas. Siksi parlamentin, puolueiden ja ehdokkaiden tulisi jollain keinolla, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, hankkia itselleen näkyvyyttä nykyistä enemmän.

Euroopan unioni on olemassa meitä varten, ja nyt saamme vaikuttaa siihen. Unionin tulevaisuus vaikuttaa erityisesti meihin nuoriin. Äänestäminen on etuoikeus, jota en jättäisi käyttämättä. Toivottavasti mahdollisimman moni ajattelee samoin.

Liinu Nieminen, Sammon keskuslukion viestintälinjan Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme