Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mitä suuremmat tulot sitä varmemmin ne halutaan pois julkisuudesta – selvitimme verottajan kanssa, miltä tulotasoilta tiedot poistettiin

Yli 4 000 ihmistä halusi nimensä pois suurituloisten listalta.

Verohallinnon pääkonttori Helsingin Vallilassa.
Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien määrä kaikkiaan on yhteensä noin 71 000. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Timo Keränen,
Juha-Matti Mäntylä

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Verottaja poisti tänä vuonna suurituloisten listalta yli 4 000 henkilön tiedot heidän omasta toivomuksestaan. Vuosikausien ajan verottaja on koonnut median käyttöön listan suurituloisimmista eli yli 100 000 euroa vuodessa ansainneista veronmaksajista.

Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien määrä kaikkiaan on noin 71 000.

Ylen verottajalta saamien tietojen mukaan yleisimmin listalta halusivat pois ne, jotka ansaitsevat eniten ansaitsevista kaikkein eniten.

Kun yllä mainittu noin 71 000 suurituloisten ryhmä jaetaan tulotason mukaan kymmeneen yhtä suureen osaan eli desiiliin, kaikkein suurituloisimmassa desiilissä vastustamisoikeutta käytettiin useiten.

Suurituloisimmassa desiilissä oikeuttaan käytti 15,1 prosenttia eli 1139 ihmistä.

Toiseksi korkeimmasta desiilistä eli toiseksi eniten ansaitsevien ryhmästä oikeuttaan käytti 477 ihmisistä eli 6,3 prosenttia. Tämän jälkeen osuudet laskevat tasaisesti kohti alinta desiiliä. Määrä nousee hieman vasta viimeisimmässä desiilissä.

Alimmasta desiilistä oikeuttaan käytti 231 ihmistä, mikä on 3,1 prosenttia koko desiilin määrästä.

Kun tarkastellaan Ylen kokoamaa listaa 20 suurituloisimmasta, joukossa on peräti kahdeksan nimeä, jotka eivät olleet verottajan alkuperäisellä listalla. Monet puuttuvista nimistä löytyivät tutkimalla aiempien vuosien listoja, osa esimerkiksi yrityskauppauutisten perusteella.

Epätietoisuus levittää epäluuloa

Yle ja muutkin tiedotusvälineet ovat vastustaneet verotietojen salaamista, koska verotietojen avoimuus on avoimen yhteiskunnan kulmakivi. Avoimuus rakentaa luottamusta enemmän kuin tiedonsaannin vaikeuttaminen.

Verotietojen julkaiseminen ei ole läheskään kaikkien mieleen, mutta siinä on paljon etujakin. Verotietoja ei julkisteta tirkistelyn vuoksi, vaan siksi, että on tärkeää tietää, kenen maksamilla veroilla yhteiskuntaa rakennetaan ja rahoitetaan.

Verottaja perustelee tietojen poistamista tietosuoja-asetuksella ja on siksi antanut tähän henkilörekisteriin kuuluville oikeuden kieltää tietojensa luovuttaminen eteenpäin. Tavallisimmin nimen perkaamista pois listalta on perusteltu turvallisuudella tai terveydellä.

Tässä jutussa perustellaan, miksi verotietojen julkistaminen on tärkeää.

Suosittelemme