Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pääministeri Marin tautitilanteesta: Emme voi huokaista helpotuksesta – Hallitus kuuli arvion koronalakien ja -tukien jatkokustannuksista

Hallituksen koronaneuvottelu Helsingin Säätytalossa on päättynyt. Uusia päätöksiä tautitilanteen johdosta ei tehty.

Pääministeri Sanna Marin vastasi toimittajien kysymyksiin tänään mennessään hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.
Ari Hakahuhta,
Antti Pilke

Hallituksen koronaneuvottelu Säätytalossa Helsingissä on päättynyt. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei tehnyt uusia päätöksiä koronatilanteen johdosta.

– Arvio oli, että näillä suosituksilla pitäisi vielä pärjätä, pääministeri kiteytti.

Hallitus kävi läpi koronaviruksen vuoksi säädettyjä määräaikaisia lakeja sekä yritysten ja palkansaajien tukea. Hallitus sai arvion kustannusvaikutuksista, jos näitä määräaikaisia lakeja ja koronatukia jatketaan. Joidenkin määräaikaisten lakien jatkovalmistelua on jo aloitettu.

– Nämä kysymykset liittyvät yrittäjien, ammatinharjoittajien ja palkansaajien taloudellisen tilanteen tukemiseen ja helpottamiseen. Nämä ovat tämänkaltaisia asioita, toki siellä on muitakin kokonaisuuksia. Itse pitäisin näitä merkittävinä ja tärkeinä, Marin kuvaili.

Pääministeri ei tarkemmin yksilöinyt, mitä koronalakeja tai -tukia hallitus aikoo jatkaa ja missä summissa mahdolliset uudet kustannukset olisivat.

  • Yle seurasi hallituksen neuvottelua ja kokosi ministerien kommentit tähän juttuun sekä verkkolähetykseeen. Verkkolähetykseen pääset myös klikkaamalla jutun pääkuvaa. Seuranta on päättynyt.
  • Katso ministerien aiemmat tulohaastattelut täältä.

Alueilla vastuuta koronatorjunnassa kevättä enemmän

Pääministeri Sanna Marin muistuttaa, että alueilla on nyt paljon vastuuta koronan torjunnan onnistumisessa. Hallitus on tehnyt rajoituksia ja suosituksia alueille tautitilanteen eri vaiheisiin.

– Tietenkin toivomme, että alueilla nämä toimenpiteet otetaan täysimääräisesti käyttöön, jos tarve vaatii, Sanna Marin sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintoviranomaiset tarkentavat keskiviikkona, missä tautitilanteen vaiheessa mikin alue nyt on.

Jos korona etenee jollakin alueella kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, niin se merkitsisi pahimmassa tapauksessa harrastustoiminnan keskeyttämistä, laajamittaista etäopetusta ja järjestettyjen tapahtumien keskeytystä.

Pääministeri Marin: suojavarusteiden saatavuus "kohtuullinen"

Pääministeri Sanna Marin arvioi Suomen suojavarustetilannetta "kohtuulliseksi", kevään saatavuusongelmia ei nyt ole. Neuvottelussa suojavarusteita ei käsitelty.

– Maailmanmarkkinoilta on mahdollista hankkia suojavarusteita ja kotimaista tuotantoa on saatu kevään jälkeen hyvin käyntiin. Sen olemme kyllä oppineet, että ei näidenkään asioiden osalta voi tuudittautua siihen, että tilanne olisi hyvä. Kyllä tätäkin on syytä tarkkailla.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan ponnisteluja vaaditaan kaikilta joka päivä, jotta koronaviruksen aiheuttama tautitilanne pysyy hallussa.

– Kun me teemme tätä hyvin yhdessä, silloin meillä on valkoisempi joulukin tulossa. Jos tässä nyt ruvetaan lipsumaan, niin sitten voi olla, että on vähän ikävämpi tilanne. Toivotaan, että me kaikki jaksamme pitää rajoituksista ja suosituksista kiinni, Henriksson kuvaili tilannetta.

Tautitilanne voi heikentyä nopeasti Suomessakin

Aiemmin iltapäivällä hallitus sai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen katsauksen tautitilanteesta Suomessa ja Euroopassa.

– Emme voi huokaista helpotuksesta vaan kyllä meidän pitää vakavasti tilanteeseen suhtautua. Ja siihen, että tilanne voi myös Suomessa nopeasti paheta, pääministeri Marin arvioi ennen hallituksen neuvottelua.

Marin arvioi Euroopan tautitilannetta "erittäin pahaksi" ja "erittäin vaikeaksi".

– Onko Suomessa tehty riittävästi, pitäisikö vielä tehdä enemmän, jotta voimme välttää sen, että täällä tilanne ei enää pahenisi, Marin valotti neuvottelun lähtökohtaa.

  • Pääministeri Sanna Marin kommentoi myös verottajan käytäntöä antaa suurituloisilla mahdollisuus poistattaa nimensä verottajan medialle toimittamasta listasta. Marin piti verottajan tulkintaa erittäin valitettavana. Lue lisää tästä jutusta.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) menossa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 3. marraskuuta 2020.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi, että hallituksen suunnitelma siitä, miten ulkomailta Suomeen tulevien matkustuskäytännöt muuttuvat, on valmistumassa. Suomeen matkustukseen on harkittu liitettäväksi koronatestaus tavalla tai toisella. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkomailta saapuvien koronatesteistä lisää tietoa lähipäivinä

Pääministeri Sanna Marin toivoi, että hallitus pääsisi matkailun ja yritysten kannalta tärkeissä matkustuskäytännöissä eteenpäin tällä viikolla.

Hallitus valmistelee lakia, miten koronatestaus olisi ehtona Suomeen matkustamiselle huonon koronatilanteen maista. Tänään tiistaina hallitus ei neuvotellut matkustuskäytännöistä eikä testaa ja tule -mallista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) oli tyytyväinen, että "pikku hiljaa valoa alkaa tulemaan" matkustusrajoituksiin, jotta käytännöistä voi kertoa alan yrityksille. Uusista matkustuskäytännöistä tiedotettaneen Lintilän mukaan keskiviikkona tai torstaina.

Laajemmin yritysten näkymiä loppuvuodesta Lintilä piti huolestuttavina.

– Näkymä on verrattain sumuinen. Tämä on iso ongelma. Yritetään tukea niitä yrityksiä, jotka suinkin vain pääsevät tämän kriisin ylitse, Lintilä kuvaili hallituksen tavoitetta.

Yksi hallituksen työkalu yritysten tukemiseen on jo aiemmin esitelty kustannustuki.

  • Lue täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja muualla maailmassa.

Suomen virustilanne hieman helpotti, muun Euroopan pahentui

Suomessa koronaviruksesta johtuva tautitilanne on hieman parantunut verrattuna kahden viikon takaiseen aikaan.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) piti tuoreita koronalukuja "kohtuullisina". Suomessa on todettu maanantain jälkeen 237 uutta koronatartuntaa.

Koronavirustilanne on mennyt huonompaan suuntaan kuudella alueella: Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaa ovat kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on edelleen leviämisvaiheessa, joka on vakavampi tilanne kuin kiihtymisvaihe.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puki Säätytalon portailla kasvomaskin ylleen ja arvioi tautitilanteen kehityksen olevan kriittisessä vaiheessa.

– Tämä on aika lailla rajoilla, lähteekö tilanne pahenemaan vai saadaanko homma hallintaan. Totta kai täällä tehdään suosituksia ja tiukempiakin päätöksiä, mutta loppupelissä on täysin suomalaisista kiinni, pysyykö homma hallinnassa vai ei – miten me itse kukin toimimme ja käyttäydymme, Kaikkonen tiivisti.

Ranska pyysi suojakäsineitä, Tsekki hengityskoneita

Muualla Euroopassa tautitilanne on monessa maassa huonontunut. Esimerkiksi Ranska ja Belgia ovat jo ottaneet käyttöön uusia rajoituksia ja Britannia on määräämässä uusia rajoituksia.

Tautitilanteen vakavasta pahentumisesta kertoo se, että jotkut maat ovat pyytäneet apua Euroopan pelastuspalvelumekanismin kautta.

Esimerkiksi Tsekki pyysi hengityskoneita, joita Itävalta ja Hollanti sille toimittivat. Lisäksi Tsekki sai hengityslaitteita Euroopan unionin komission rahoittamasta yhteisvarastosta sekä sotilasliitto Naton kautta.

Ranska puolestaan pyysi suojakäsineitä, joita Norja sille toimitti. Suomi ei ole koskaan pyytänyt apua pelastuspalvelumekanismin kautta.

  • Pääministeri Sanna Marin arvioi neuvotteluun mennessään myös Itävallan terrori-iskua, voit lukea siitä tästä jutusta.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) menossa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 3. marraskuuta 2020.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson lupasi, että hallitus paneutuu konkurssilain jatkotoimiin. Eduskunnan lakivaliokunnan mielestä väliaikaista helpotusta yritysten maksuvaikeuksiin ei voi jatkaa enää tammikuun jälkeen samalla keinolla kuin nyt on tehty. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Oikeusministeri Henriksson: hallitus miettii konkurssilain jatkotoimia

Eduskunta hyväksyi lokakuun lopulla uudelleen konkurssilain määräaikaisen poikkeuksen, joka on voimassa nyt tammikuun loppuun asti. Velallista ei oleteta maksukyvyttömäksi sillä perusteella, että hän ei ole viikon kuluessa velkojan maksukehotuksesta maksanut velkojan erääntynyttä saatavaa.

Tarkoitus on helpottaa maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten tilannetta. Tavoitteena on ollut siis varmistaa, ettei konkurssiin aseteta yrityksiä, joiden taloudellinen ahdinko johtuu lähinnä koronaviruspandemiasta.

Haittapuolena tiedossa on, että määräaikainen laki myös vaikeuttaa velkomis- ja konkurssitapausten selvittelyä tulevaisuudessa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallitus miettii konkurssilain osalta jatkotoimenpiteitä.

Eduskunnan lakivaliokunnan mielestä väliaikaisen konkurssilain voimassaoloa ei ole enää tammikuun jälkeen perusteltua pidentää uudella vastaavalla väliaikaisella lailla. Valiokunnan mukaan joko pitäisi palata alkuperäiseen lakiin tai ottaa käyttöön muita keinoja maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten auttamiseksi.

Toinen esimerkki määräaikaisista laeista koskee yksityisten yritysten lomautuskäytäntöjä. Tämän vuoden loppuun asti yritykset voivat ilmoittaa lomautuksista nopeutetussa tahdissa ja myös määräaikaisen työntekijän voi lomauttaa.

Voit keskustella koronavirustilanteesta ja hallituksen toimista keskiviikkon 4.11.2020 kello 23 asti. Klikkaa jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme