Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Matkanjärjestäjät: Kevään matkasesonki on jo menetetty – kesästä tulossa hyvä matkailukesä kotimaahan

Koronapandemia on saanut suomalaiset varovaisiksi matkailijoiksi. Rantaloman sijaan yhä useampi suunnittelee matkaa, jossa ei törmää turistimassoihin. Valtaosa suomalaisista aikoo lomailla myös ensi kesänä kotimaassa.

Vierailjoita Fiskarsissa.
Suomalaisista 82 prosenttia suunnittelee matkustavansa kotimaassa kesällä 2022. Matkailijoita Fiskarissa heinäkuussa 2020. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Jari Tanskanen

Matkanjärjestäjät arvioivat, että suomalaiset tekevät tänä vuonna 300 tuhatta valmismatkaa ulkomaille. Viime vuoteen verrattuna matkojen määrä vähintäänkin kolminkertaistuu.

Se tarkoittaa, että kahden kotimaassa vietetyn kesän jälkeen moni harkitsee jo lomaa ulkomailla.

– Kevät on matkailussa jo menetetty. Mutta jos omikron väistyy pian, matkojen myynti viriää uudelleen helmi-maaliskuussa. Odotamme selvästi vilkkaampaa ulkomaanmatkailun vuotta, kuin mitä viime vuosi oli, sanoo Suomen matkailualan liitto SMALin matkanjärjestäjäryhmän puheenjohtaja Peter Forsström .

Ennen pandemiaa Suomesta tehtiin vuosittain 800 tuhatta valmismatkaa ulkomaille. Valtaosa suomalaisista aikoo siis lomailla edelleen kotimaassa, kolmantena kesänä perättäin.

– Suurin kiinnostus kohdistuu Järvi-Suomen alueeseen, mutta myös Lappi ja Etelä-Suomi tulevat olemaan suosittuja kohteita tulevana kesänä, sanoo markkinatutkimusyritys Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lehtinen.

Matkamessujen teettämän matkailututkimuksen ja lomamatkaennusteen mukaan ulkomailla matkasuunnitelmia on eniten Välimeren alueelle ja muualle Eurooppaan. Sen sijaan kaukomatkojen kysyntä säilyy heikkona.

Koronapandemia on muuttanut suomalaisten matkailuodotuksia.

– Nyt kiinnostavat kohteet, joissa turistien määrä on vähäisempi, ja joissa on tarjolla lepoa ja rauhaa.

Se tarkoittaa, että ulkomaan vapaa-ajanmatkoilla suurissa turistikohteissa vietettävien rantalomien suosio vähenee lähivuosina rajusti.

Rantalomaa Rodoksen saarella
Matkanjärjestäjä TUI ja Etelä-Egeanmeren alueen hallinto aloittavat Rodoksen saarella kestävän matkailun kehittämisohjelman, jossa turvataan paikallista kulttuuriperintöä, ja kehitetään saaren energia-, vesi- ja jätevesijärjestelmiä. Kuva: TUI Finland

Etätöiden yleistyminen mahdollistaa pidemmät lomamatkat

Koronapandemian aikaan etätöitä on opittu tekemään kesämökeillä ja sama näyttäisi jatkuvan myös ulkomaille matkustettaessa.

– Osalla työväestöstä on mahdollisuus tehdä etätöitä, ja työpiste voi olla siellä, missä aurinko paistaa. Koronan aikaan on opittu hyödyntämään digitaalisia apuvälineitä, ja tästä on tulossa vahva trendi matkailussa, jatkaa Lehtinen.

Kotimaan matkailussa tämä tarkoittaa, että kesämökkien vuokra-ajat pidentyvät. Tämä tosin edellyttää huviloiden varustelun parantamista, esimerkiksi nopeaa ja hyvin toimivaa nettiyhteyttä.

Pidempiä lomamatkoja koko suvun kanssa

Suomalaiset kiinnittävät kyselyn mukaan enemmän huomiota paikallisen kulttuurin säilyttämiseen. Samalla matkakohteelta vaaditaan, että se huolehtii jätteiden kierrätyksestä ja kohteissa säästetään luonnonvaroja esimerkiksi veden ja energiankulutuksen osalta.

Matkailijoita Alanyassa aurinkovarjon alla rannalla
Matkanjärjestäjät ovat lisänneet Turkin Alanyan valmismatkojen määrää kesäkaudelle 2022, koska maa on edullinen matkakohde. Liiran kurssi on heikentynyt nopeasti suhteessa euroon. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Koronapandemian jälkeen suomalaisia kiinnostaa lomailla perheiden kanssa myös ulkomailla.

– Selvästi ovat lisääntymässä matkat, joissa mukana on omia vanhempia, isovanhempia ja muuta sukua. Samalla mielessä ovat pidemmät matkat, jotka kestävät jopa useampia viikkoja, sanoo Anne Lehtinen.

Se tarkoittaa, että yksittäiseen matkaan ollaan valmiit käyttämään enemmän rahaa, mutta matkojen määrä saattaa vähentyä. Matka-ajan pidentyessä kohteeseen voidaan matkustaa muutoinkin kuin lentämällä. Tämä vähentäisi myös matkailusta aiheutuvia päästöjä.

– Nyt haetaan lomalta elämyksiä, mieluummin aterioidaan katukeittiössä kuin suuressa turistiravintolassa. Mutta samalla halutaan tilaa ympärille, isompia hotellihuoneita ja vaikkapa isompia auloja hoteleihin.

Ympärillä olevan tilan merkitys selittyy terveysturvallisuudella, ja halulla välttää ihmismassoja.

Kantarin kyselyssä oli mukana 1142 henkilöä, ja se toteutettiin marraskuussa 2021.

Matkatoimistojen myynnistä pudonnut suurin osa

Matkatoimistot myivät viime vuonna noin 116 700 vapaa-ajanmatkaa, mikä on peräti 87 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Myös matkatoimistoalan kokonaismyynti putosi noin kahdesta miljardista eurosta viime vuoden 307 miljoonaan euroon.

– Kesällä todennäköisesti palautuvat nopeimmin matkat Espanjaan ja Kreikkaan, pohtii Suomen matkailualan liiton SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Myös Turkin valmismatkojen kysynnän ennustetaan kasvavan vahvasti.

Lue lisää:

Matkailun tutkija Soile Veijola: Lapinkin matkailun on muututtava koronasta huolimatta – vastuu ilmastosta ja luontokadosta kuuluu kaikille toimialoille

Bling-bling ei enää houkuttele turisteja – matkailun uusi luksus on tikkupullaa nuotiolla ja lasiseinäinen huvila suomalaisessa metsässä

Nuoret aikuiset innostuivat kotimaan valmismatkoista: läskipyöräilyä, golfia ja melomista – Tahkolle ja Lappiin odotetaan tuhansia turisteja, katso video

Suomi ja Venäjä keksivät "valttikortin Keski-Eurooppaan" — Pietaria ja Saimaata myydään nyt turisteille pakettina

Luonto hidastaa ja opettaa meitäkin hidastamaan – kokosimme vinkit, joiden avulla retkeilet onnistuneesti alkutalvella

Suosittelemme